L’acció preventiva i l’atenció en l’entorn 2.0

Text publicat al bloc del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya i presentació feta al plenari de la Xarxa d’Infància de Granollers el 30 de març. 

SobrePantalles.net: una proposta d’acció preventiva i atenció en l’entorn 2.0

Jordi Bernabeu Farrús
@jordibernabeu – @sobrepantalles
Servei de Salut Pública i Consum (Ajuntament de Granollers)

Tot el que s’entén per internet 2.0 -xarxes socials, bàsicament- ha esdevingut una revolució pel que fa a noves pràctiques de relació, comunicació, recerca i producció d’informació, alhora que gestió de la nostra identitat i quotidianitat. Els usos adolescents i joves han esset, inicialment, el paradigma d’ús d’aquesta nova realitat, tot i que cada vegada més s’han universalitzat pel que fa a qualsevol grup d’edat i col·lectiu.

Com a treballadors en l’àmbit de l’atenció social se’ns obre tot un nou món d’intervenció. I és evident que es necessita una reflexió seriosa i un posicionament consensuat. Retrobem de nou -afortunadament- paraules tan nostrades com treball cooperatiu, participació, horitzontalitat, etc. Tot i que en un sentit diferent al que probablement estem acostumats a treballar (amb els corresponents matisos a fer). Avançarem a mesura que experimentem i participem d’aquest entorn. I gairebé segur que, a diferència d’altres fenòmens que ens ha tocat abordar, no té sentit plantejar posicions resistencialistes, que no acrítiques.

Plantegem tres punts de partida molt bàsics:

 • L’entorn 2.0 ha vingut per quedar-s’hi. I aquesta arribada ha esset tan ràpida, i avança a un ritme de vertigen que sovint ens dificulta el poder parar-nos a reflexionar les seves formes d’ús.
 • El debat no està en l’eina. Sino en els usos. I la primera lectura sempre serà en clau positiva: esdevé un element de construcció per davant dels posibles problemes que puguin comportar en la gestió del nostre dia a dia o en la nostra professió.
 • Ja que es tracta d’una eina amb moltes potencialitats (sobretot pel que fa a la seva vessant relacional) esclar que poden presentar-se usos problemàtics. Pel que necesitarem d’un discurs preventiu i formatiu al voltant.

Estem obligats a repensar-ho tot (tot). Cal que ens qüestionem aspectes bàsics: com utilitzar-les per millorar la nostra pràctica professional? En el món virtual calen educadors? Cal utilitzar les mateixes eines/perfils com a professionals que com a ciutadans? Com emfatitzar i afavorir les bones pràctiques, que en són moltes? Quin discurs cal potenciar per evitar-ne usos problemàtics?

Pel que fa a la nostra experiència, i tenint present d’on venim i amb qui treballem (som un projecte d’atenció i prevenció en el consum de drogues entre adolescents i joves) ens interessa centrar-nos en tot el que té a veure amb afavorir usos responsables, potenciar usuaris autònoms i crítics, al mateix temps que establir els mecanismes bàsics de prevenció i atenció dels riscos i problemes derivats del seu ús. Destaquem alguns avisos sobre els que hem d’estar pendents, i que pensem que hem de treballar:

(1) Sobre com construir la nostra identitat a la xarxa. Sobretot si tenim en compte que estem redifinint aspectes troncals com privacitat i intimitat.

(2) Caldrà definir uns criteris que determinin quins usos tenen un major risc, quins comporten problemes, i quins han de ser entesos a partir del concepte de la dependència. Quins seran els efectes de tanta hiperconnexió i hipervirtualitat?

(3) Compte amb la facilitat per difondre continguts inadequats. Independentment de la seva legalitat. Quin usos són més segurs que d’altres?

(4) Sent conscient dels interessos comercials que s’amaguen darrera de tot aquest comerç electrònic i tota la concentració empresarial al voltant d’aquest. I com ens pot afectar a la nostra vida.

En aquest sentit, des del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers, destaquem dues línies dintervenció totalment interrelacionades:

 1. L’estratègia municipal Granollers_Acció preventiva sobre els usos 2.0
 2. En el marc d’aquesta: SobrePantalles.net. Prevenció, reflexió i informació sobre usos 2.0

Granollers_Acció preventiva sobre els usos 2.0

La finalitat és desenvolupar un Pla d’Acció Municipal per a la prevenció i atenció dels usos 2.0 en población adolescent i jove que sistematitzi un pla de treball que ajudi a desenvolupar els objectius següents:

 • Proposar accions preventives i de sensibilització: activitats als centres d’ensenyament, dinamització de proyectes en l’àmbit comunitari, campanyes de sensibilització, etc.
 • Protocolaritzar i promoure el treball conjunt des de l’àmbit professional i comunitari del municipi: protocol d’atenció i col·laboració, detecció i intervenció en centres d’ensenyament, etc.
 • Proposar serveis i recursos útils d’orientació, informació i assessorament per a qui ho desitji i/o necessiti. Donant resposta i atenció a situacions relacionades amb usos problemàtics: Servei municipal d’atenció a adolescents i famílies sobre usos de les TIC i d’altres pantalles, protocols de derivació, etc.

SobrePantalles.net. Prevenció, reflexió i informació sobre usos 2.0

SobrePantalles.net és un projecte de caire preventiu dirigit a joves per fomentar un ús moderat, responsable i crític de les tecnologies de la informació i la comunicació (tipus videojocs, mòbils, blogs, Fotolog®, MSN® -mesenger-, Facebook®, etc.). Ens adrecem a tota persona o col·lectiu que estigui interessat en l’ús de les Noves Tecnologies.

Oferim:

 1. Informació actualitzada
 2. Un espai per a la reflexió crítica
 3. Continguts que fomentin un ús responsable

D’entre els objectius de SobrePantalles.net volem produir continguts que puguin servir a joves, pares i/o educadors en el foment d’un ús responsable de les TIC i xarxes socials. D’altra banda, també farem difusió d’aquells materials de suport, eines i informació publicada per altres institucions i associacions que estiguin en aquesta mateixa línea de treball. Així doncs, a la secció Materials de suport podreu trobar la nostra selecció de materials per descarregar, webs d’interés i vídeos que promouen bons hàbits tecnològics.

Ens veiem a la web 2.0. Us deixem els nostres canals:

Us animem igualment a enviar-nos qualsevol web o eina que no trobeu recollida a la nostra selecció i que creieu que pugui ser d’interés. Tanmateix, us deixem algunes propostes educatives dirigides a famílies, adolescents i d’altres agents sòciocomunitaris. Qualsevol suggeriment serà ben rebut.
Pantalles2012

View more presentations from SobrePantalles.net Prevenció, informació i reflexió sobre usos 2.0

Projecte Concurs Sobrepantalles 2011
Veure resultats del concurs clicant aquí

Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *