Acció Social 2.0: l’entorn de les xarxes socials aplicat a l’educació social
El passat 4 de desembre vam dedicar la sessió de classe de la UVic a parlar del paper de les TIC en la professió de l’educació social (i qualsevol professió de l’àmbit). És important tenir present que totes les eines relacionades amb l’entorn 2.0 poden ser molt pràctiques en la gestió de la nostra feina. Deixo la presentació feta a classe (ampliada) a continuació:
Bona part del primer bloc d’aquesta està extreta i inspirada de les presentacions fetes per Josep Maria Ganyet (@ganyet), un dels referents de tota la revolució digital. I que més abaix enllaço. De fet, tot el que s’entén per internet 2.0 -xarxes socials, bàsicament- ha esdevingut una revolució pel que fa a noves pràctiques de relació, comunicació, recerca i producció d’informació, alhora que gestió de la nostra identitat i quotidianitat. Com a treballadors en l’àmbit de l’atenció social se’ns obre tot un nou món d’intervenció. I és evident que es necessita una reflexió seriosa i un posicionament consensuat. Retrobem de nou -afortunadament- paraules tan nostrades com treball cooperatiu, participació, horitzontalitat, etc. Tot i que en un sentit diferent al que probablement estem acostumats a treballar (amb els corresponents matisos a fer). Avançarem a mesura que experimentem i participem d’aquest entorn. I gairebé segur que, a diferència d’altres fenòmens que ens ha tocat abordar, no té sentit plantejar posicions resistencialistes, que no acrítiques.
Deixo alguns enllaços a textos i publicacions per aprofundir-ne més (cliqueu damunt dels títols per ampliar la informació):
- Galeria de presentacions fetes a l’SlideShare de SobrePantalles. Trobareu diferents presentacions fetes en el marc del treball vinculat al projecte. Tanmateix, podeu consultar informació directament a la web www.sobrepantalles.net.
- Acció Social 2.0. El llibre dels companys Òscar Martínez (@oscar_m) i Anna Forés (@aforesm) recentment editat en el que s’expliquen qüestions vinculades a l’ús del 2.0 en el marc de l’àmbit social.
- Usos adolescents de les xarxes socials: flexions i reflexions a propòsit d’Amanda Todd. Article escrit al portal Social.cat arran dels succesos associats a les morts i problemes d’adolescent vers l’ús de les xarxes. Es reflexiona també sobre el paper dels professionals de l’acció social.
- Presentació Perquè un milió de girafes no poden estar equivocades? de Josep Maria Ganyet (@ganyet) a Granollers el passat 3 de febrer en el marc de les jornades «Joves, drogues i entorn 2.0: realitats emergents, accions de futur».
- Esdevenir persona, en companyia d’altres, a la societat de la informació. Article de Jaume Funes (@jaumefunes) escrit per la trobada “Els valors davant l’impacte de les noves tecnologies”. Organitzada per Cristianisme Segle XXI. Forma part d’una ponència que es deia “Dinamismes del caos”.
- Connecta’t per apendre. El llibre de Jordi Jubany (@jordijubany) presenta els marcs de referència que serveixen per desenvolupar activitats interessants i innovadores amb l’ajuda de les TIC (tecnologies de la informació i de la comunicació).
- El Caparazón. El bloc de Dolors Reig (@dreig) és imprescindible per entendre tota la revolució 2.0, a l’igual que el seu llibre Socionomía.
- Foto: Thomas Barwick Font: Gettyimages.
- Educació | Facebook | Presentacions | Twitter | UVic | Xarxes socials | Xerrades