Gimnàstica mental sobre el copagament sanitari

Deixa un comentari

Carta publicada a La Vanguardia
Accedeix a la font original clicant aquí

Vivim dies de força convulsió política. Ja no tant per la que ens està caient, que deu n’hi do, sinó per les confuses explicacions que els governants donen de la realitat que estem vivint i el que ens proposen per afrontar-la. Si el mateix Rajoy anunciava durant l’última campanya que «meteré la tijera salvo en pensiones, sanidad y educación» (4 de novembre de 2011) caldria revisar en quina fase estem actualment. I per això fora bo que féssim un exercici de memòria col·lectiva vers el que s’ha dit durant aquests últims dies. Apunto algunes frases*:

 •  «Un gobierno del PP no tocará la educación ni la sanidad. Tenemos una línea roja que es garantizar la sanidad pública gratuita y universal. Una y mil veces digo que antes de pedir a los ciudadanos que paguen una parte de la sanidad hay que hacer ahorros en la gestión».
  María Dolores de Cospedal. Secretaria General del PP i número 2 del partit. 4 d’octubre de 2011.
 •  «Yo no aplicaré el copago».
  Mariano Rajoy, President del Govern. 10 de novembre del 2011.
 •  «El tema del copago no está en la mesa del Consejo de Ministros. Así de claro y simple».
  Soraya Sáenz de Santamaría, Vicepresdenta del Govern. Portantveu d’aquest i Ministra de la Presidència. 16 de març del 2012.
 • «El copago es un asunto que no está sobre la mesa. No se ha debatido en el consejo de ministros ni a la comisión delegada de asuntos económicos y, si me pregunta a mí personalmente, yo no soy partidario del copago en la sanidad».
  Mariano Rajoy, 17 de març del 2012.
 •  « El PP siempre ha sido partidario de la gratuidad en la sanidad, como no puede ser de otra manera. El presidente del gobierno y la ministra se han manifestado en la misma dirección »
  Carlos Floriano, secretari d’organització del PP, el 9 d’abril del 2012.
 •  «El tema de pagar las prestaciones sanitarias por nivel de renta es sobre la mesa para algunas comunidades lo han planteado, como se han planteado otras propuestas, algunas de las cuales hacen hacen recaer el peso del gasto sobre los ciudadanos y yo no estoy de acuerdo»
  Ana Mato, ministra de Sanitat, 12 d’abril de 2012.
 • «Debemos que hacerlo si queremos garantizar un futuro estable y seguro».
  Mariano Rajoy, 19 d’abril (fa tres dies), justificant el copagament dels medicaments.

És evident que tot plegat sona a presa de pèl. Encara que segons el propi President del Govern siguin pocs els euros al mes que notarem a la nòmina. La improvisació i la manca de previsió s’avantposen constantment al rigor tècnic, metodològic i per essència, polític. Fa temps que penso que caldria vincular, per imperatiu, les promeses i sentències polítiques -durant i fora de campanya- a les accions posteriors dutes a terme. I penalitzar en funció del seu rigor i de la seva coherència. A fi de comptes, als ciutadants ja se’ns està aplicant fa temps (perquè serveixen doncs, les multes, el carnet per punts, etc ?).

En funció de la seva fiabilitat i bones pràctiques els atorgaríem la condició de polític. Suposo que va per aquí el que apuntava el mateix Don Juan Carlos en el seu últim discurs de Nadal  quan parlava de “dar ejemplo” o de “conductas irregulares que no se ajustan a la legalidad o la ética”. En fi…

Jordi Duró. 20 d'abril de 2012

* El divendres 20 d’abril el programa de Toni Clapés “VersióRAC1” ens va fer un bon exercici de memòria al rescatar tot un seguit de frases sobre el copagament dites pels mateixos polítics durant els últims dies.
** Aquesta foto és de Jordi Duró al Diari Ara el passat 20 d’abril de 2012.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Protected by WP Anti Spam