De Sant Pere als Estats Units

Carta a El 9Nou (Osona)
23 de març de 2012

Amb «The Santperencs» hem viscut una notícia bonica. I alhora trista. Que hauria de donar pas a una reflexió profunda. Una publicació dilluns al diari ens alertava com aquests quatre adolescents osonencs, campions d’Espanya de Robòtica en l’àmbit de l’ensenyament secundari, es quedaven sense la possibilitat d’assistir a una final internacional, enguany sobre higiene alimentària, per no disposar de 9.000 euros per a fer front a les despeses del viatge. Volien presentar la seva proposta d’una lupa «potabilitzadora» d’aigua, que a partir dels raigs del sol permet bullir aigua en menys d’una hora. Aquesta idea tenia com a finalitat poder ésser aplicada al tercer món. I a partir de l’entrevista realitzada a RAC1 a un dels pares d’aquests nois per Jordi Basté (a «El món a RAC1») Gas Natural-Fenosa s’ha erigit com a solució al problema donant els diners necessaris per a poder acompanyar-los a Alemanya. Més enllà de si aquesta proposta és fiable, tinguem en compte que la mitjana d’edat dels quatre inventors no superava els setze anys.

S’han d’agrair donacions com aquestes, tot i el seu caràcter mediàtic i, per què no, oportunista. Ara bé, cal expressar preocupació entorn algunes idees:

(1) ben trist és que quatre emprenedors adolescents hagin de recórrer a aquest tipus d’iniciatives per fer front a un repte que hauria de ser contemplat com una obligació per a qualsevol administració pública.

(2) Diu molt del propi Departament d’Ensenyament o Treball per la incapacitat en la gestió d’aquesta situació ni poder/saber plantejar cap alternativa. Quants emprenedors deuen haver-se quedat en aquest camí!

(3) En un país que últimament es vanagloria de ser un dels referents de l’emprenedoria, clúster de referència a Europa i pioner en start ups, què malament s’estan realitzant les inversions que no es disposen ni de 9.000 euros per afrontar les dietes de quatre participants en un acte d’obligada assistència. Paral•lelament, la quantitat de diners que s’estan perdent en casos de corrupció i de dubtosa gestió!

(4) Gran exercici de rendiment publicitari per part de Gas Natural-Fenosa i Grup Godó que segur que han rentabilitzat més la seva funció amb tot aquest fet que no pas l’inversió realitzada en qualsevol altra tipus de publicitat.

Ara només cal esperar que aquests nanos s’ho passin bé en la seva estada a Alemanya. I guanyin o no, disfrutin del concurs. Al cap i a la fi si els seu invent surt premiat rebrem una bona notícia pel que fa a propostes sobre estalvi energètic. Tot i que esperem que no faci replantejar a la mateixa Gas Natural-Fenosa si aquesta inversió després se’ls gira en contra…


Publicado

en

por

Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *